Satış Hedefine Göre Performans Belirlenmesi

Sadece Satış Hedefine Göre Performans Belirlenmesi Yanlıştır

Bir çok satış görevlisinin, işverenin tek taraflı belirlediği satış hedeflerine ulaşamaması nedeniyle işten çıkartıldığını görüyoruz. İş Kanunu md.19’a göre, 30 ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde, en az 6 aylık kıdemi olan işçinin yeterliliğinden (yetersizliğinden) kaynaklandığı iddia edilen sebeplerle sona erdirilmesi halinde işçinin işe iade davası açmak hakkı bulunuyor.

İşçinin yeterliliğinin ve performansının sadece satış hedefleri ile belirlenmesi halinde, Yargıtay bu satış hedeflerinin objektif belirlenip belirlenmediğini irdeliyor.

“…Dosya içeriğine göre, ilaç mümessili olarak çalışan davacının iş sözleşmesi satış hedeflerine ulaşamadığı gerekçesiyle haklı nedenle feshedilmişse de, davacının başta görevi ilaç tanıtımı yapmaktır. Tanıtımı yapılan ilacın satın alınıp alınmaması davacının elinde olmayan faktörlere bağlıdır. Davacının performansının yalnızca satış hedeflerine göre belirlenmesi objektif nitelikten uzak olup mahkemece feshin geçersizliğinin kabulü gerekirken hatalı değerlendirmeyle yazılı şekilde karar verilmesi bozma nedenidir.” (Y9HD, T.29/05/2014,E.2014/4935, K.2014/17526)

Feshin geçerli sebebe dayandığını ispat yükü davalıda olup, davalı taraf davacının performans düşüklüğü gösterdiğini, bu düşüklüğün süreklilik arz ettiğini, davacının performansını geliştirmesi yönünde davacıya eğitim verildiğini ve davacının performansını artırmak için bir çaba harcamadığını yeterli ve inandırıcı delillerle ispatlayamamıştır. Bu durumda davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (Y22HD, T.19/10/2015, E.2015/24821, K.2015/29009)

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN