Sigorta Primleri

Ücretin Geç Ödenmesi Ve Sigorta Primlerini Eksik Ödenmesi Halinde İşçinin Haklı Feshi

İş Kanunu md.32/5 gereği; ücret en geç ayda bir ödenir. Ücret, çalışılan ayı takip eden aybaşında muaccel (vadesi gelmiş) hale gelir. Muacceliyet, alacaklının borçludan borçlanılan edimi talep ve dava edebilme yetkisidir. (Sarper Süzek, İş Hukuku, 12.Baskı, sf.413; Y22HD, 18/12/2012, 28063/2855). TBK md.406/1 gereği; aksine adet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Yasa veya sözleşme ile ücretin çalışılacak olan ayın başında peşin olarak ödenmesi kararlaştırılmış olabilir.

TBK md.406/son gereği; işveren, işçiye zorunlu ihtiyacının ortaya çıkması halinde ve hakkaniyet gereği ödeyebilecek durumda ise, hizmetiyle orantılı olarak avans vermekle yükümlüdür. (Bu maddedeki “yükümlüdür” ifadesine dikkat çekmek isterim.)

İşçinin temel ücretinin veya ücret eki olan prim, ikramiye, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, resmi veya dini bayram ücretleri, yakacak yardımı, giyecek yardımı gibi alacaklarının ödenmemesi (veya zamanında ödenmemesi) halinde işçinin iş akdini haklı nedenle fesih hakkı vardır.

Bununla birlikte; SGK primlerinin hiç yatırılmaması veya gerçek ücretinden düşük miktar üzerinden ödenmesi halinde de işçinin iş akdini haklı nedenle fesih hakkı vardır.

Ücretin ödenmemesi durumunun 20 günü geçmesi halinde, işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı vardır ancak iş akdini haklı nedenle feshetmek için bu 20 günü beklemeye gerek yoktur. İşçi, ücreti ödenmediği sürece iş akdini her zaman haklı sebeple feshedebilir.

Ödenmeyen sigorta primleri ücret kapsamında değildir ve sosyal güvenlik hakkını ilgilendirir. Ancak primlerin hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi, yasalarla belirlenmiş olan çalışma koşullarının işverence uygulanmaması niteliğinde olup İş Kanununun 24/II-f son cümlesi kapsamında haklı fesih nedelidir. Ancak Yargıtay sosyal güvenlik primlerinin ödenmemesini ücretin ödenmemesi ile eşdeğer olarak değerlendirerek aynı sonuca ulaşmaktadır. (Şahin Çil, Yargıtay İlke Kararları 2015-2016, sf.544; Y9HD, 13/03/2015, E.2015/9980, K.2015/13941)

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN