Süreç Yeterlilik İndeksi

Süreç Yeterlilik İndeksi

İstatistiksel süreç kontrolü, bir sürecin müşterilerin beklentilerini karşılayıp karşılamadığının istatistiksel teknikler kullanılarak analiz edilmesidir. Bu bölümde, çalışmada kullanılan istatistiksel süreç kontrol teknikleri olan kalite kontrol grafikleri ve süreç yeterlilik indeksi açıklanmaktadır.

Süreç yeterliliği sürecin beklenen spesifikasyonları karşılama kabiliyetidir. Süreç yeterliliğiyle ilgili geliştirilen birçok endeksler olmakla beraber kısa dönemli süreç yeterliliğini ölçen araçlardan Cp ve Cpk en yaygın kullanılanlarıdır. Cp her zaman Cpk değeriyle birlikte analiz edilmelidir. Cp Cpk’ya eşit veya ondan daha büyük bir değer almaktadır. Ortalaması alt ve üst sınır limitler arasında merkezi bir şekilde yerleşmiş süreçler için Cp=Cpk eşitliği sağlanmaktadır. Cp 1’in üzerinde değer aldığında süreç yeterli kabul edildiği halde 6 Sigma için Cp=Cpk=2 olmalıdır. CP ve Cpk değerlerine ilişkin gösterim şu şekildedir.

Cp=Tolerans genişliği / 6σ veya müşterinin sesi/sürecin sesi veya (ÜTL-ATL)/6σ Cpk=minumum (X- ATL/3σ ,ÜTL- X/3σ) Cp ve Cpk değerlerinin birlikte yorumlandığı resimde araç sürece, garaj duvarları ise spesifikasyon limitlerini temsil etmektedir. Her ne kadar araç yeterince küçük olsa da garajı Cpk<1 değeri için garaj ortalanmadığı için araç garaja girememiştir. Yine Cp<1 değer için de aracın boyutu alt ve üst limitleri aşmaktadır.

Neden Yeterlilik Analizleri ?

  • ​Proseslerdeki yeteneklerin, yeterliliklerin ölçümlenmesi,
  • Yapılan değişikliklerin önce-sonra farklarının metrik olarak takip edilebilmesi,
  • Yetenek ölçüm metotlarında uluslararası ortak dil